Savjeti

Količine bačene hrane u kućanstvima mogu se značajno smanjiti promjenom navika prilikom planiranja kupovine i pripreme obroka, čuvanja namirnica i njihove konzumacije. Pročitajte jednostavne savjete i smanjite količine hrane koju bacate.

 

PRIJE KUPOVINE

  • Definirajte tjedni jelovnik
  • Napravite popis potrebnih namirnica
  • Pregledajte sadržaj hladnjaka, zamrzivača i kuhinjskih ormarića.

TIJEKOM KUPOVINE

  • Ne idite u kupovinu gladni
  • Pridržavajte se popisa za kupovinu
  • Provjeravajte oznake roka valjanosti kako biste izbjegli kupovinu namirnica koje će se pokvariti ukoliko se ne konzumiraju „odmah“
  • Na prednjim dijelovima polica često je izložena roba kojoj u kratkom vremenskom periodu istječe rok trajanja – potražite namirnice izložene „dublje“ na policama
  • Izbjegavajte ponude tipa „2 za 1“ ako je riječ o pokvarljivim namirnicama (voće, povrće, salate…)

PRAVILNO TUMAČITE ROKOVE VALJANOSTI

  • »Upotrijebiti do« – minimalni rok trajanja hrane koja je s mikrobiološkog gledišta brzo pokvarljiva i predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Namirnica se ne smije konzumirati nakon navedenog datuma osim ukoliko je smrznuta.
  • »Najbolje upotrijebiti do…« ili »Najbolje upotrijebiti do kraja…« – datum do kojega hrana zadržava svoja najbolja svojstva kod pravilnog čuvanja – moguće je sigurno konzumirati i nakon navedenog roka, ali namirnica može gubiti okus i teksturu.

NAKON KUPOVINE

  • U hladnjak ne stavljajte tople namirnice
  • Vrata otvarate samo na kratko i kada je to potrebno
  • Temperatura hladnjaka neka bude u rasponu od 0 – 5 °C
  • Čuvajte meso, perad, ribu, listove salate ili sličnog povrća u hermetičkim staklenim posudama za hranu ili u bio vrećicama.

ŠTO S OSTACIMA OBROKA?

  • Iskoristiti ih za pripremu novog jela, koje konzumirajte već u idućem obroku ili sljedeći dan
  • Kod čuvanja ostataka primijenite formulu 2 + 2 + 2: najviše 2h smije proći do spremanja u hladnjak, najviše 2 dana za konzumaciju ostataka iz hladnjaka, odnosno najviše 2 mjeseca za konzumaciju ukoliko ste ih zamrznuli.

*PREUZMITE MATERIJALE*

 

PLANER TJEDNOG JELOVNIKA

VODIČ ZA ČUVANJE VOĆA I POVRĆA

KOLIKO HRANE PRIPREMITI ZA BLAGDANSKU VEČERU?

ISKORISTITE ILI SMRZNITE OSTATKE BLAGDANSKOG OBJEDA