Količine bačene hrane u kućanstvima mogu se značajno smanjiti promjenom navika prilikom planiranja kupovine i pripreme obroka, čuvanja namirnica i njihove konzumacije. Pročitajte jednostavne savjete i smanjite količine hrane koju bacate.
PRIJE KUPOVINE
- Definirajte tjedni jelovnik
- Napravite popis potrebnih namirnica
- Pregledajte sadržaj hladnjaka, zamrzivača i kuhinjskih ormarića.
TIJEKOM KUPOVINE
- Ne idite u kupovinu gladni
- Pridržavajte se popisa za kupovinu
- Provjeravajte oznake roka valjanosti kako biste izbjegli kupovinu namirnica koje će se pokvariti ukoliko se ne konzumiraju „odmah“
- Na prednjim dijelovima polica često je izložena roba kojoj u kratkom vremenskom periodu istječe rok trajanja – potražite namirnice izložene „dublje“ na policama
- Izbjegavajte ponude tipa „2 za 1“ ako je riječ o pokvarljivim namirnicama (voće, povrće, salate…)
PRAVILNO TUMAČITE ROKOVE VALJANOSTI
- »Upotrijebiti do« – minimalni rok trajanja hrane koja je s mikrobiološkog gledišta brzo pokvarljiva i predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Namirnica se ne smije konzumirati nakon navedenog datuma osim ukoliko je smrznuta.
- »Najbolje upotrijebiti do…« ili »Najbolje upotrijebiti do kraja…« – datum do kojega hrana zadržava svoja najbolja svojstva kod pravilnog čuvanja – moguće je sigurno konzumirati i nakon navedenog roka, ali namirnica može gubiti okus i teksturu.
NAKON KUPOVINE
- U hladnjak ne stavljajte tople namirnice
- Vrata otvarate samo na kratko i kada je to potrebno
- Temperatura hladnjaka neka bude u rasponu od 0 – 5 °C
- Čuvajte meso, perad, ribu, listove salate ili sličnog povrća u hermetičkim staklenim posudama za hranu ili u bio vrećicama.
ŠTO S OSTACIMA OBROKA?
- Iskoristiti ih za pripremu novog jela, koje konzumirajte već u idućem obroku ili sljedeći dan
- Kod čuvanja ostataka primijenite formulu 2 + 2 + 2: najviše 2h smije proći do spremanja u hladnjak, najviše 2 dana za konzumaciju ostataka iz hladnjaka, odnosno najviše 2 mjeseca za konzumaciju ukoliko ste ih zamrznuli.
*PREUZMITE MATERIJALE*
PLANER TJEDNOG JELOVNIKA
VODIČ ZA ČUVANJE VOĆA I POVRĆA
KOLIKO HRANE PRIPREMITI ZA BLAGDANSKU VEČERU?
ISKORISTITE ILI SMRZNITE OSTATKE BLAGDANSKOG OBJEDA