Održan webinar Doniranje hrane u kriznim situacijama

U sklopu projekta „Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice“ 14. veljače 2023. godine putem platforme Zoom održan je webinar „Doniranje hrane u kriznim situacijama“.

 

Webinar je namijenjen organizacijama civilnog društva, posebice humanitarnim organizacijama te udrugama za zaštitu potrošača i okoliša, kao i aktivnim građanima, a organizirali su ga korisnik projekta, Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH, u suradnji s partnerima, Centrom za edukaciju i informiranje potrošača – CEIP i HCK Gradskim društvom Crvenog križa Osijek. Aktivno su sudjelovali i stručnjaci za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

 

Sudionici webinara upoznali su se s problemom otpada od hrane, sustavom doniranja i aspektom sigurnosti hrane prilikom doniranja, kao i važnosti pravilnog doniranja u krizi. Organizatori su također istaknuli važne savjete građanima koji žele donirati hranu. Sudionicima je distribuiran Priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama, koji je izrađen u sklopu projekta.

 

Webinar je okupio 40-ak sudionika, uglavnom iz organizacija koje su uključene u prikupljanje i raspodjelu donirane hrane krajnjim korisnicima. Nakon uvodne prezentacije predsjednice CEPOH-a Branke Ilakovac pod nazivom „Problem otpada od hrane u RH i sustav doniranja hrane u kriznim situacijama“, predsjednica CEIP-a Tanja Popović Filipović moderirala je raspravu među sudionicima koji su istaknuli važnost umrežavanja dionika u području doniranja hrane, te pohvalili izrađeni Priručnik za doniranje hrane u kriznim situacijama kao vrijednu pomoć u svakodnevnom radu. Također je zaključeno kako je održani webinar dodatno ojačao njihove kapacitete u području doniranja hrane i rada njihovih organizacija.

 

 

O projektu:

Projektom „Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice“ CEPOH u suradnji s partnerima i stručnim suradnicima želi educirati i osnažiti predstavnike organizacija civilnog društva (OCD) za neposredan rad u kriznim situacijama, što uključuje izradu dva vodiča. Vodič za komuniciranje u kriznim situacijama sadržavat će smjernice za krizno komuniciranje koje često može odigrati značajnu ulogu u saniranju posljedica štete katastrofe i sprječavanju daljnjih nepovoljnih posljedica. Drugi vodič bit će o pravilnom doniranju hrane u kriznim situacijama i po prvi puta na jednom će mjestu biti navedeno što se može, kome i u pod kojim uvjetima donirati. Uz to, webinarima ćemo lokalne udruge i građanske inicijative dodatno educirati i osnažiti za provedbu aktivnosti kojima se građanima osiguravaju usluge od općeg interesa prilagođene novonastaloj situaciji.

Ukupna vrijednost projekta je 442.494,47 kuna, a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda (u visini od 376.120,30 kuna) te iz Državnog proračuna, preko Ureda za udruge (u iznosu od 66.374,17 kuna).