Program cjeloživotnog učenja o hrani

U sklopu projekta Hrana i zajednica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci započela je provedba novog programa cjeloživotnog učenja „Modeli sprečavanja bacanja hrane u kućanstvima, poduzećima i ustanovama“.

 

U provedbi programa sudjeluju znanstvenici i stručnjaci s prethodnim iskustvima vezanima uz povećanje doniranja hrane i umanjivanje prekomjernog bacanja. Uključene organizacije civilnog društva kroz suradnju s Ekonomskim fakultetom na ovom programu cjeloživotnog učenja započinju s osmišljavanjem dugoročne, samoodržive aktivnosti putem koje će polaznicima programa biti prenesena znanja u domeni njihovo grada – dakle, poticanje održivog razvoja i smanjenje nesigurnosti u opskrbi hrane najsiromašnijih.

 

Prvi ciklus programa namijenjen studentima održan je 4. i 5. studenoga 2019. Uz profesore Ekonomskog i Filozofskog fakulteta u Rijeci predavanje je održala i predsjednica CEPOH-a dr. sc. Branka Ilakovac, koja je upoznala studente s količinama otpada od hrane i razlozima bacanja hrane u kućanstvima.

 

Riječ je o prvom programu usmjerenom na sprečavanje bacanja hrane u Hrvatskoj kojemu je prethodilo niz uspješno realiziranih aktivnosti na projektu »Hrana i Zajednica« financiranog od strane Europskog socijalnog fonda i Vlade, u kojem kao partneri na projektu sudjeluju Ekonomski i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci te nevladina udruga Zelena akcija iz Zagreba, dok je nositelj riječka nevladina udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe).