Završen projekt „Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice“

EU projekt „Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice“ završen je 15. svibnja 2023. godine, nakon 15 mjeseci trajanja. Cilj projekta bio je osnaživanje predstavnika organizacija civilnog društva (OCD) za neposredan rad u kriznim situacijama.

 

Nositelj Centar za prevenciju otpada od hrane – CEPOH projekt je proveo zajedno s partnerima, Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, Centar za edukaciju i informiranje potrošača i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek.

 

U sklopu projekta održane su dvije radionice, jedna na temu kriznog komuniciranja u travnju 2022. godine, i druga na temu doniranja hrane u kriznim situacijama, u lipnju 2022. godine, na kojima su sudjelovali predstavnici organizacija civilnog društva, partnerskih organizacija i humanitarnih udruga, kao i stručnjaci za krizno komuniciranje i sigurnost hrane. Iskustva u radu s korisnicima na terenu koja su iznijeta na radionicama bila su vrijedna podloga za izradu dva tematska vodiča koji su nastali tijekom 2022. godine.

 

Vodič za komuniciranje u kriznim situacijama sadrži smjernice za krizno komuniciranje koje često može odigrati značajnu ulogu u saniranju posljedica štete katastrofe i sprječavanju daljnjih nepovoljnih posljedica. Vodič o doniranju hrane u kriznim situacijama obrađuje pravilno doniranje i po prvi puta na jednom mjestu donosi pravila o tome što se može, kome i u pod kojim uvjetima donirati.

 

Nakon javnog predstavljanja priručnika u siječnju 2023. godine, predstavnici lokalnih udruga i građanskih inicijativa dodatno su educirani i osnažene za provedbu aktivnosti kojima se građanima osiguravaju usluge od općeg interesa prilagođene novonastaloj situaciji serijom od tri tematska webinara.

 

Webinar „Doniranje hrane u kriznim situacijama“ održan je 14. veljače 2023. godine, a webinar „Krizno komuniciranje“ 20. ožujka 2023. godine. Obje su edukacije okupile više od 40 predstavnika organizacija civilnog društva s područja cijele Republike Hrvatske. Posljednji webinar, koncipiran kao poludnevna edukacija za multiplikatore vještina, održao se 17. travnja 2023. godine pod nazivom „Smanjimo bacanje hrane u kriznim situacijama“, te je na njemu sudjelovalo 20-ak predstavnika organizacija civilnog društva koje žele ojačati kapacitete u projektima koji se bave doniranjem hrane te prenijeti stečena znanja na kolege i volontere, ali ih koristiti i u radu s krajnjim korisnicima.

 

Na projektu su izrađene i dvije infografike, jedna sa savjetima za doniranje u kriznim situacijama, koji su primjenjivi i za doniranje u svakodnevnom životu, te druga vezana uz krizno komuniciranje organizacija.

 

Projekt je tijekom čitavog trajanja ostvario i značajnu medijsku prisutnost, s obzirom da je tema smanjenja bacanja hrane iznimno važna i aktualna, s posebice je osjetljivo pitanje doniranja hrana u krizama koje pogađaju društvo.